cutia cu pereti de cer

cutia cu pereti de cer

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Anticoncepționalele orale

          Anumite medicamente/suplimente pe care le administram în același timp cu CO (contraceptive orale), scad eficacitatea acestora din urmă, existând astfel pericolul apariției unei sarcini nedorite. Deoarece fiecare organism răspunde diferit la administrarea de medicamente (în ceea ce privește absorbția, metabolizarea, eliminarea), e imposibil de determinat în ce măsură, fiecare medicament, interferează cu CO. 



De aceea, cel mai înțelept sfat este, atunci când medicul Dvs. va recomandă un anumit tratament, pe o perioada mai lunga sau mai scurtă de timp, să folosiți o metoda suplimentară de protecție pe toată durata tratamentului și chiar 1-2 săptămâni după (știind că anumite substanțe necesită mai multe zile pentru a fi eliminate complet din organism)


1. Antibiotice /antiinfecțioase
- pentru tratarea tuberculozei și meningitei: rifampicina, izoniazida, streptomicina
- pentru tratarea infecțiilor bacteriene de la nivel respirator sau urinar, de la nivelul pielii sau cele cu transmitere sexuală: tetraciclina, doxiciclina (Unidox®), sulfametoxazol/trimetoprim (Sumetrolim®, Tagremin®, Biseptol®), metronidazol (Flagyl®), unele peniciline (amoxicilina, ampicilina) și cefalosporine (Cefaclor®, Cefadroxil®, Cefalexin®)

Este important de reținut ca antibioticele scad absorbția de la nivel intestinal a CO (rezultând concentrații mici în sange) , prin faptul că distrug flora  intestinală normală. Acesta este unul din efectele secundare ale antibioticelor în general - distrugerea bacteriilor benefice de la nivelul tubului digestiv.
Celelalte clase de medicamente intervin printr-un mecanism de inducție enzimatică, ceea ce duce la o metabolizare mai mare a CO și la o concentrație mică în sânge, deci un efect contraceptiv scăzut.

2. Antivirale folosite în tratamentul SIDA

3. Antiepileptice (anticonvulsivante): fenobarbital,  carbamazepina, fenitoină

4. Antidepresive : amitriptilină, doxepină

5. Anxiolitice și sedative: diazepam

6. Antimicotice orale: nistatină, fluconazol (Diflucan®), griseofulvină,  miconazol, itraconazol, terbinafină (utilizate în tratarea infecțiilor fungice  de la nivelul pielii, unghiilor, scalpului)

7. Antidiabetice orale: pioglitazonă (Actos®, utilizat în tratarea diabetului zaharat de tip II)

8. Suplimente naturale
- suplimente naturale pe bază de soia care conțin isoflavone, utile în probleme asociate menopauzei (reducerea bufeuri, creșterea densității osoase)
- suplimente naturale pe baza de sunătoare care, datorită uleiurilor volatile și a colinei (vit. B8), au acțiune calmantă și ușor sedativă

9. Alimente: grapefruitul inhibă absorbția hormonilor estrogeni. Interesant este însă că, asupra progesteronului, nu are niciun efect.

10. Medicamentele de slăbit -  cele pe bază de orlistat (Xenical®, Alli®) pot influența absorbția CO prin efectul de inducere al scaunelor diareice.


11. Obezitatea  -  se știe că la persoanele supraponderale există riscul ca substanțele medicamentoase să se depoziteze în țesutul adipos într-un procent mai mare, scăzând astfel concentrația lor în sânge.

12. Vărsături și diaree 
Atenție! Aceste stări patologice pot reduce efectul oricărui medicament , nu doar al contraceptivelor orale, prin scăderea absorbției intestinale ( substanțele sunt eliminate din organism înainte de a fi absorbite în sânge)



               O atenție sporită trebuie dată însă și medicamentelor care pot crește concentrațiile sangvine ale CO, prin inhibiție enzimatică. Acest lucru duce la potențarea efectelor secundare ale anticonceptionalelor (sângerări, dureri de cap, greață).

- antibiotice: eritromicina
- antimicotice: fluconazol (Diflucan®), itraconazol (Orungal®)
- antiinflamatoare nesteroidiene: etoricoxib (Arcoxia®), la doze >60mg
- statine (medicamente hipolipemiante, care scad sinteza colesterolului) : atorvastatină (Sortis®), rosuvastatină (Crestor®)
- vitamina C și paracetamolul, în cazul tratamentelor de lungă  durată, se pare că pot conduce la creșterea concentrației sangvine a estrogenului (etinilestradiol) din CO. 

Surse: 
http://contraception.about.com/od/prescriptionoptions/tp/medication.htm
http://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/contraceptive-pill-interact-medicines.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2191822
http://www.wdxcyber.com/medications-drug-interactions-birth-control-pills.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131118091418.htm
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10457328/Contraceptive-pill-doubles-risk-of-leading-cause-of-blindness.html