cutia cu pereti de cer

cutia cu pereti de cer

marți, 6 ianuarie 2015

Melatonina și smartphone-ul

Printre numeroasele articole primite pe e-mail, primul care mi-a atras atenția în dimineața asta a fost cel de pe Digipedia (găsești articolul aici) deoarece toți avem acest obicei, nu tocmai benefic, de a citi seara pe smartphone, înainte de culcare, ultimele noutăți, fie ele de pe rețelele de socializare sau de pe portalurile de știri.
Numai că noi nu realizăm că lumina pe care o emană aceste dispozitive intervine în procesul de sinteză al melatoninei, hormon sintetizat de glanda pineală, cu rol important în reglarea ritmului circadian.


Descoperită în 1958, melatonina a fost denumită și "hormonul tinereții", deoarece intervine în reglarea sistemului endocrin (stimulând eliberarea hormonilor sexuali feminini), ajută la creșterea sistemului imunitar (determinând sinteza de citokine) și are efect puternic antioxidant (reacționând cu radicalii liberi de la nivelul tuturor celulelor organismului).
Este însă important să știm că melatonina este prezentă și în regnul vegetal: verdețuri, cereale, integrale, orez, struguri negri, fulgi de ovăz, roșii, banane, acestea fiind surse foarte bune de suplimentare, în momentul în care ne confruntăm cu o carență.

Secreția de melatonină este maximă în jurul orelor 22.00 - 02.00, dar orice sursă de iluminat artificial poate inhiba acest proces.


Dacă ne amintim de călugării centenari Tao și Shaolin, aceștia se culcau imediat după apusul soarelui și se trezeau dimineața devreme, disciplina aceasta (asociată cu o dietă vegetariană) ducându-i la vârste înaintate.

Revenind la smartphone-uri și ceasul nostru biologic, recomandările specialiștilor ar fi să lucrăm la tentația de a tasta / citi până adormim și să ne acordăm cel puțin 6 ore de somn în condiții optime.


P. S. Tot pe Digipedia am găsit azi și anunțul unui concurs în parteneriat cu EMAG. Acesta se desfășoară pe mai multe săptămâni, fiecare săptămână având o "misiune" diferită de îndeplinit. Intrați aici și spuneți-vă părerea.



Sursă foto:

http://fitbyjess.com/tips-on-getting-a-better-nights-sleep-from-a-not-so-pro/
http://www.huffingtonpost.com/jess-carbino/tuned-in-and-turned-off_b_5030110.html
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2335775/Using-smartphone-bed-WONT-disrupt-sleep--dim-lights-hold-foot-away-face.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu