cutia cu pereti de cer

cutia cu pereti de cer

miercuri, 18 martie 2015

Salvați Stejarii!

După modelul binecunoscutei campanii "Salvați Delta Dunării", avându-l ca promotor pe nonconformismul Liviu Mihaiu, comunitatea bloggerilor din țară ar putea demara și susține o campanie de salvare a pădurilor noastre  - "Salvați Stejarii!" 
Statisticile spun că în ultimii zeci de ani, suprafața pădurilor din România s-a înjumătățit. In prezent, cifrele cu care se laudă politicienii nostri în fața oficialităților europene, indică puțin peste 6.500.000 ha de pădure și vegetație forestieră, adică 27% din suprafața țării (mult sub condiția impusă de 32%).

Mă bazez, în această provocare lansată blogerilor, pe faptul că ei sunt mari iubitori de ieșiri la munte, dovadă stând și ultima Gală de iarnă SuperBlog 2014, dar și atât de așteptata Gală Spring SuperBlog 2015, care va fi găzduită de Complexul Turistic 3 Stejari, județul Brașov.


Din dorința evenimentelor perfecte, organizatorii competiție au ales această locație, deoarece experiența și ospitalitate personalului se reflectă în sutele de turiști mulțumiți care le-au trecut pragul, în firmele care au apelat la ajutorul lor de fiecare dată când au avut de organizat conferințe sau petreceri și, mai ales, în albumele și amintirile tinerilor care au ales să-și sărbătorească ziua nunții într-o locație elegantă, dar situată în intimitatea naturii. 
Posibilitățile de cazare în Brașov sunt nenumărate, dar profesionalismul și amabilitatea personalului atârnă destul de mult în alegerea unei locații pentru evenimente care durează trei zile și trei nopți (☺). Complexul are o capacitate destul de mare de cazare, 55 de locuri în 14 camere duble, 4 triple și 3 apartamente. 

Revenind la ideea de promovare în mediul online (și nu numai) a dramei prin care trece Verdele Natural în țară noastră, mi-a făcut cu ochiul varianta unui team bulding în Brașov pentru bloggeri și reprezentanți ai ONG-urilor care luptă pentru mediu. Pentru că există posibilitatea studierii "pe viu" (dacă îmi este permis să mă exprim așa) a defrișărilor și a consecințelor, mai ales când acestea au ca paravan așa-zisa dezvoltare turistică a județului. Marea capcană este că tocmai Natura Verde, cea sacrificată pentru a face loc pârtiilor sau construcțiilor iraționale, este de fapt principala atracție a zonei. O spun, în primul rând, turiștii străini care ne vizitează țara. 
Iar exemplul județului Brașov este copiat și de Argeș, Harghita, Maramureș, Alba - județe fruntașe în hectare defrișate. 

Intrând astăzi pe site-ul complexului unde și-au dat întâlnire participanții și câștigătorii ediției de primăvară a SuperBlog, am rămas surpinsă să aflu că denumirea lui vine tocmai de la trei stejari seculari aflați în imediata vecinătate a complexului și care au făcut parte cândva, dintr-o fostă pădure de stejari. 
Proiectul propus pentru colegii blogeri ar beneficia astfel și de emoția exemplului rătăcit în timp, rămas parcă să transmită mesajul istoriei unor generații de beton. 

Întâlnirea o văd ca pe o experimentare a ceea ce a mai rămas vertical in jur, mai ales că amplasarea pensiunii permite drumeții spre obiective binecunoscute (Canionul 7 Scări, Peștera de Gheață) prin păduri ce freamătă povești. 
Iar principala acțiune s-ar referi la adoptarea unei zone încă împădurite (din toată țara), de către fiecare bloger, devenind astfel ambasadorul acelui teritoriu pentru a-l promova și pentru a imspira noi și noi participanți la proiect. 

Mă bazez ca la un astfel de team bulding ar veni și multe blogărițe mame, care scriu cu multă pasiune și empatie despre problemele unei societăți care perturbă creșterea sănătoasă a generației de mâine. Pentru ca defrișarea este o boală pe care o aruncăm pe umerii copiilor noștri. 

Ce exemplu mai bun putem da micuților noștri, dacă nu implicarea activă în probleme de mediu, poate chiar alături de ei. Complexul are grijă și de oaspeții cei mai mici, dacă mamele blogărițe ar alege să vină cu copiii (acolo unde vârsta o permite), pentru că dispune de un frumos loc de joacă și de doi minunați ponei.

În ultima perioadă am observat că tot mai multe campanii sau proiecte își găsesc finalitate pozitivă tocmai datorită colaborării cu Social Media. Impactul pe care îl au, în rândul cititorilor, blogarii cu notorietate, alături de cei care abia și-au început ucenicia într-ale scrisului, nu trebuie neglijat de organizațiile care susțin România Verde. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu